Penolong Rektor Kampus Bandaraya Melaka

E-mail Print PDF
Penolong Rektor KBM
Penolong Rektor UiTM Kampus Bandaraya Melaka
Dr Ismadi bin Md Badarudin

Penubuhan UiTM Kampus Bandaraya Melaka adalah agenda nasional dengan usahasama Ketua Menteri Melaka dan Naib Canselor UiTM hasil daripada saranan Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri, Malaysia untuk mencapai enrolmen seramai 200,000 orang pelajar bumiputera di UiTM menjelang tahun 2010. Kini, enrolmen UiTM telah memperolehi seramai 157,000 orang pelajar pada tahun 2010 dan mensasarkan seramai 250,000 menjelang tahun 2015.

UiTM Kampus Bandaraya Melaka telah dirasmikan pada 26  Mac 2007 oleh Y.A.B. Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Hj Mohd Ali bin Mohd Rustam.
UiTM Kampus Bandaraya Melaka yang terletak di Jalan Hang Tuah, Melaka telah mula beroperasi dengan persediaan pengurusan pada 15 Disember 2006 dan diterajui oleh 11 orang staf pentadbiran. Manakala aktiviti akademik telah bermula pada 3 Januari 2007. Sehingga Jun 2011, UiTM Kampus Bandaraya Melaka kini mempunyai bilangan staf bukan akademik seramai 121 orang dan staf akademik seramai 204 orang.

Pengurusan UiTM Kampus Bandaraya Melaka adalah di bawah pengurusan Rektor UiTM Melaka, iaitu Prof. Madya Dr Mohd Adnan Hashim dan dibantu oleh Penolong Rektor Kampus Bandaraya Melaka iaitu Dr. Ismadi bin Md Badarudin. Kampus Bandaraya Melaka meliputi bangunan 16 tingkat dan dilengkapi dengan bilik-bilik kuliah, makmal-makmal komputer, pejabat-pejabat Pentadbiran, Hal Ehwal Akademik, Hal Ehwal Pelajar, Bendahari, Pejabat Polis Bantuan, dan Bahagian Pembangunan dan Pengurusan Fasiliti, serta pusat sumber, bilik mesyuarat, auditorium, surau, kafeteria dan pusat pelajar. Pada tahun 2009 pihak UiTM Kampus Bandaraya Melaka telah menyewa 2 tingkat di bangunan Syarikat Air Melaka Berhad yang berada bersebelahan bangunan Kampus Bandaraya Melaka. Pada tahun 2013 UiTM Kampus Bandaraya Melaka telah menyewa 3 lagi tingkat di bangunan tersebut bagi menampung pelajar yang telah mencecah seramai 4652 orang dan 520 orang pelajar separuh masa pada tahun 2013.

Bagi penginapan para pelajar, UiTM Kampus Bandaraya Melaka telah menyedia kemudahan dua kolej kediaman iaitu kolej kediaman Tun Mamat dan kolej kediaman Tun Mutahir. Kolej kediaman pelajar siswa bertempat di Kolej Tun Mamat dan boleh memuatkan seramai 200 orang pelajar manakala kolej kediaman siswi di Kolej Tun Mutahir yang boleh menampung seramai 500 orang pelajar. Kedua-dua kolej tersebut bertempat di Kg. Morten dan mengambil masa 10 minit berjalan kaki ke UiTM Kampus Bandaraya Melaka.

Kumpulan pertama pelajar UiTM Kampus Bandaraya Melaka merupakan pengambilan bagi Semester Disember 2007 – April 2007 dengan jumlah pelajar seramai 706 orang pelajar sepenuh masa dan 264 orang pelajar separuh masa.  Kini UiTM Kampus Bandaraya Melaka mempunyai jumlah hampir 5,172 orang pelajar sepenuh masa dan separuh masa.

 

Sebarang maklum balas berkenaan Kampus Bandaraya Melaka (KBM) boleh disalurkan melalui emel ini This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it untuk tindakan pihak pengurusan KBM